Bahnhofstrasse. A világ talán legdrágább és legelegánsabb utcája, tele bankokkal és márkás ékszer-, óra- és ruhaüzletekkel. Finom, elegáns nők és férfiak, hagyományos selyemszövetből készült öltönyökben és extravagáns fura ruhákban. Alig hallani német szót, sok az orosz, és persze a turista a világ minden tájáról. Ők nem annyira vásárolnak, mint inkább bámészkodnak. Én meg őket nézem, a legérdekesebbek mindenütt az emberek. Meg a házak. Meg az ételek.
Idős szép nő, derékig érő ősz fonott copf, farmer, fekete kasmir pulóverben, finom lánc, egy dauerolt hajú, fekete keretes szemüveges szürke kosztümös fiatal lánnyal beszélget. Csapzott, ritkás hajú garbós hátizsákos nők, talán ikrek, annyira hasonlítanak, tanakodnak egy kirakat előtt. Arany madarakkal hímzett fekete halásznadrágos, hegyes orrú, hófehér egyenes vállig érő hajú hetvenes nő mélyen dekoltált fekete trikóban hallgatja puha arcú, derékig érő összegumizott hajú bő pulóveres, kordnadrágos barátját a Kunsthausban a Seurat kiállításon. Lehet, hogy újra divat az orkánkabát? Az egyik legnagyobb bank ajtaján épp most lép ki egy hölgy, zöld trencskó szabású béleletlen orkánkabátban. Nagyon elegáns.
Zürichi barátaink eddig mindig érdekes és jó vendéglőkbe vittek minket. Most a Kronenhalléban vacsoráztunk, ami Zürich egyik legnevezetesebb helye, ahol a falakon eredeti Miró, Chagall és Picasso képek lógnak. 1862-ben alapították a vendéglőt.
1925-ben a Zumsteg házaspár átvette, s a város egyik legkedveltebb helye lett, ahol színészek, festők, írók, költők találkoztak egymással. A svájci, bajor és klasszikus konyha mesterfokú művelése a város legjobb vendéglőjévé tette a Kronenhallét. A Zumsteg fiú nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy minden a legjobb minőségben készüljön, és a kiszolgálás első osztályú legyen. Igy hamarosan a világ egyik legjobb vendéglőjeként tartották nyilván a helyet. Bár már sok új és magas színvonalú vendéglő van a városban, mégis mindenki szerint a legjobb a Kronenhalle. Sok üzleti megállapodás született itt, sokan ünnepelték itt születésnapjukat, felső terme kedvelt helyszíne az esküvői vacsoráknak. Jelenleg 85 ember dolgozik a házban, több száz vendéget tudnak egyszerre kiszolgálni és teszik ezt mind a mai napig mesterfokon. A tálalás tökéletes. Az ételek zamatosak, frissen készültek, többségüket az asztalnál fejezik be. S hogy a barátunk miért szeret annyira idejárni? Ugyan a legnagyobb zürichi újság főszerkesztőjeként sok hivatalos alkalommal is ebédelt a Kronenhalléban, de mégis a legemlékezetesebbek számára azok a délutánok, amikor egyetemistaként egy virsli és egy korsó sör mellett órákig olvasta a jegyzeteit, vagy amikor későbbi feleségével itt randevúzott.
A szakácsművészet és a tálalás legmagasabb foka és közben otthonos – ez a Kronenhalle Zürichben.
Legutóbb ezt írtátok