Előbb volt a Neni, április óta, aztán jött a rakparton a Telavivbeach. Utóbbi a legnépszerűbb nyári hely volt Bécsben, pedig arrafelé elég sok van ebből a műfajból.
A Neni könnyen megtalálható a Nashmarkton (510-es szám), mindig zsúfolásig tele van, a legjobb, ha előre foglalunk helyet. Rendszerint maga a tulaj, Haya Molcho is ott sürgölődik a konyhán. Fiai nevéből állította össze a vendéglő nevét (Nuriel, Elior, Nadiv és Ilan), közülük kettő most is itt dolgozik.
A mama, Haya nagy családból származik, ahol mindig a konyha volt a legfontosabb helyszín, hamar megtanult és mindig is szeretett főzni. Férje, a híres pantomimes, Samy Molcho oldalán bejárta a világot, s míg a férj a színpadon volt, ő különféle főzési szemináriumokat végzett, és főzött.
Egyszer egy barátnője megkérdezte, nem tudna-e egy ünnepségre kb. százötven embernek főzni. Tudott. Hamarosan catering-céget alapított. Aztán már egyenes út vezetett a saját vendéglőig.
S hogy milyen a konyha? Eklektikus. „Azt gondolom, hogy a különböző hagyományok harmonikusan összekapcsolhatók. A mi konyhánk lényege a sokféleség.”
A román gyökerekkel rendelkező, Izraelben nevelkedett Haya mindig nyitott volt a marokkói konyha iránt. Az étlapon számtalan érdekes zsidó-orientális étel található. Remek a humusztál (két személyre is elég, 4 euró), amihez kis vászontáskában érkezik a meleg pitakenyér. Van karamellizált padlizsán, s hozzá csilis-gyömbéres rizs (8 euró). Csirkemell csíkok mandulás panírban chutneyval (9 euró). Tonhalsteak wasabi-pürével (15 euró). Karibi vöröslencse-leves (4 euró). Kapros hideg uborkaleves. Falafel (3 db 3 euró). Avokádósaláta rákkal (8,50 euró). Haya a friss zöldségeket, húsokat természetesen helyben, a piacon szerzi be.
Italok minden mennyiségben, márkás borok és mangó lassi, friss mentás limonádé és bodzalé.
Neni reggel nyolctól éjfélig van nyitva, lehet nála reggelizni – Shakshuka – keleti omlett paprikás-paradicsomos raguval és friss fűszerekkel. De van müzli, házi készítésű lekvár, olivás sajt, biojoghurt mézzel és pirított dióval. Meg lehet reggelizni fejenként 4-5 euróból.
A berendezés egyszerű és kényelmes, a wc különleges, ha hűvösödik, automatikusan bekapcsolnak a melegítőlámpák. A kiszolgálás gyors és kedves.
A bécsi Nashmarkt tele van vendéglővel, rengeteg ázsiai, indiai, olasz, hal- és egyéb vendéglő várja a vásárlókat napközben – ez itt nagy divat, piacolni és közben megreggelizni-megebédelni-fecsegni.
De este sem ürül ki a Nashmarkt, az üzletek zárva, a zöldségesek pakolnak, de a vendéglők teraszai tele vannak. Ez nem turista-hely, ide a helyiek járnak, akik tudják, hogy itt nemcsak vásárolni, de enni is jól lehet.
Neni a Naschmarkton
2009.09.12. 16:16 Waldorf
Szólj hozzá!
Címkék: bécs város étel ital
A bejegyzés trackback címe:
https://statlerandwaldorf.blog.hu/api/trackback/id/tr811377336
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Legutóbb ezt írtátok