Bécsi helyek 2.
(Gabinak, aki biztos szereti az ilyesmit)
Bécs egyik érdekes, bár a turisták által talán nem igazán ismert részében, a Nashmarkt fölött, a háborús Flakturmban működő Tenger háza alatt, a 125 éves Sperl Kávéházzal szemben (Girardigasse 9.) egy egészen különleges helyet fedeztem fel. Az egyik falat könyvek és fűszerek borítják, jobbra pedig éppen egy hatalmas fazékban rotyog a leves. Egy fehér köpenyes hölgy fűszereket mér, zöldséget porcióz egy másik fazékba. Mellette egy fiatalember az odakészített félliteres üvegekbe tölti a már elkészült levest. A középen álló nagy asztal körül vásárlók várakoznak, míg egy kedves munkatársnő éppen papírzacskókba rakja a teli üvegeket és átadja a vásárlóknak.
Kezdetben vala a leves. Nagyon fontos táplálék, mert beindítja az emésztést. A paradicsomos kókuszleves és az évszakhoz most illő tökleves legendás, a lencse és gombás krumplileves isteni, a céklaleves egy tömény egészség-bomba. De van itt finom párolt gyümölcsből és vaníliával, fahéjjal és kardamommal készült körte, alma vagy meggy-kompót az édesszájúaknak. A sugo-k, pestók, chili con carne is üvegekben várja az éhes szájakat.
Dr. Andrea Scholdan a kínai öt-elemes konyhával és táplálkozástudományal foglalkozott, de főzési tudományát a leghíresebb osztrák konyhákban sajátította el. Laurence Koblinger (eredeti neve: Lorbeer – babér) apukájától örökölte szeretetét a konyha iránt, aki Bretagne-ban egy hotelt vezetett és maga főzött vendégeinek.
Szeretet és szenvedély – ez a két fő eleme a Suppito csapatának. A kínai öt-elemes konyha a fa, tűz, föld, fém és víz energiáit használja fel, könnyen emészthető, változatos és egészséges ételek készülnek itt, melyek mindig igazodnak az évszakokhoz, s felhasználják az épp aktuális természetes hozzávalókat és nyersanyagokat. Az ételekben nincs konzerválóanyag, laktóz és gluténmentesek.
Az üvegeket nem veszik vissza, másra is lehet őket használni, de ha már nincs rájuk szükségük, feltétlenül az üveggyűjtő konténerbe dobjuk – javasolják.
A doktornő még ma is ad táplálkozási tanácsokat, de tartanak főzési kurzusokat is kezdőknek és haladóknak, vállalnak cateringet és házhozszállítást. Leves-szakácskönyvet is kiadtak, mely az üzletben kapható, negyvennégy féle levesreceptet tartalmaz.
Az üzletben hétfőtől csütörtökig reggel 9-től este hétig lehet vásárolni.
Legutóbb ezt írtátok